Globalne ocieplenie zmienia przemysł winiarski

22 marca 2016, 11:38

Zrobienie dobrego wina wymaga zgrania wielu różnych czynników. Ważna jest również pogoda w danym roku. We Francji i Szwajcarii tradycyjnie latami najlepszych win są te, podczas których wiosną występują obfite opady, lato jest wyjątkowo gorące, a pod jego koniec nadchodzi susza. Wówczas winogrona szybko dojrzewają, można je wcześnie zbierać.



Wdowa - widoczna dla drapieżników, ukryta dla ofiar

4 marca 2016, 12:16

Na brzusznej stronie odwłoka samicy czarnej wdowy znajduje się czerwona plama w kształcie klepsydry. Ma ona odstraszać drapieżniki (ptaki). Okazało się jednak, że pająki wykorzystują różnice w postrzeganiu kolorów, dlatego nie zdradzają swojej obecności własnym ofiarom (owadom).


Pij zdrowo

23 lutego 2016, 06:19

Codzienne picie alkoholu może być częścią... zdrowego trybu życia. Tak przynajmniej uważa profesor Imre Janszky z Norweskiego Instytutu Nauki i Technologii (NTNU)


Piękny i skrajnie rzadki

9 lutego 2016, 11:43

Wolontariusze z grupy Coolum and North Shore Coast Care znaleźli na plaży Castaways na Słonecznym Wybrzeżu (Sunshine Coast) w Queensland bardzo rzadkiego młodego żółwia zielonego-albinosa.


Borówki i czerwone wino zmniejszają ryzyko zaburzeń erekcji

15 stycznia 2016, 12:30

Spożywanie pokarmów i napojów bogatych we flawonoidy wiąże się ze spadkiem ryzyka zaburzeń erekcji, zwłaszcza u mężczyzn w wieku poniżej 70 lat.


Neutrofil

Komórkowa wersja Pac-Mana

21 grudnia 2015, 11:29

Amerykańscy naukowcy odkryli, że znajdujące się blisko siebie w soczewce oka komórki wyczuwają, kiedy inna komórka obumiera w wyniku działania stresorów środowiskowych, np. promieniowania UV, i fagocytują ją, nim stanie się toksyczna.


Biofilmy z rur oczyszczają naszą wodę pitną

16 grudnia 2015, 19:23

Naukowcy z Uniwersytetu w Lund odkryli, że nasza woda do picia jest oczyszczana przez miliony dobrych bakterii z instalacji wodociągowej.


Czego unikać, by nie zniszczyć woni świeżych pomidorów?

2 grudnia 2015, 11:29

W ostatnich 50 latach aromat świeżych pomidorów stał się słabszy. Autorzy najnowszego raportu z pisma HortScience ustalili, że mają na to wpływ nie tylko czas zbiorów, wykorzystanie regulatorów wzrostu czy temperatura/atmosfera przechowywania, ale i powszechne praktyki kuchenne, takie jak blanszowanie.


Nanoalchemicy zamieniają srebro w złoto

22 września 2015, 12:12

Alchemikom nie udało się zamienić ołowiu w złoto, ale współcześni naukowcy zamienili srebro w złoto, tworząc srebrny nanoklaster, który przypomina strukturę zbudowaną ze złota. Na zewnątrz wygląda on jak złoto, ma taki sam kolor. Bardziej interesująco robi się, gdy zajrzymy w głąb


Odkryto nową funkcję łożyska

10 września 2015, 14:15

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze ujawnili nową funkcję łożyska. Odkryli miejsca, w których w tygodniach następujących po utworzeniu serca przechowywany i stopniowo uwalniany jest tlen dla zarodka.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy